Molibden topraktan molibdat iyonu olarak alınır. Topraktaki molibden

miktarı genel olarak 0,2 - 5 ppm arasındadır. Diğer iz elementlerin aksine toprak pH değeri arttıkça molibdenin alınabilirliği artar. Topraktaki demiroksitler ve alüminyumoksitler tarafından aşırı derecede tutulur. Yüksek demir içerikli topraklarda molibden alımı engellenir. Sülfat içerikli gübrelerin yüksek miktarlarda bitkide molibden eksikliğine neden olur. Molibden nitrat redüktaz enziminin önemli bir parçasıdır. Bitkinin azotu değerlendirebilmesi için bu enzim gereklidir.

Molibden eksikliğinde ilkbaharda oluşan yapraklarda sonbahara kadar bir veya daha fazla büyük sarı lekeler oluşur. Lekeler yaprakta belli bir düzende değil raslantısal bir dağılış şeklinde görülür. Lekelerde daha sonra sakızlanmalar başlar ve bu yapraklar sonbaharda dökülür.

Narenciyenin molibdene gereksinimi diğer

elementlere göre oldukça az olduğundan eksiklik ancak özel şartlarda görülür. Molibden toksiditesi narenciyede problem değildir.Molibden azotun bitki tarafından değerlendirilmesinde olumlu, bakırın alınmasında olumsuz etki gösterir.

Eksiklik görüldüğünde topraktan molibden uygulaması yapmak mümkün; ancak gereksinim çok düşük düzeyde olduğundan yapraktan yapılacak tatbikat yeterli olur. Eksiklik görüldüğünde 1000 lt suda 60 g sodyummolibdat eritilerek yapraktan uygulama yapmak yeterli olur.